סרטן: דחוף!!!
סרטן: דחוף!!!
נשלח על ידי דימיטרי אוליב נכתב ב 01/09/2010
שלום ד"ר
אני פונה בשם חמותי.
היא בת 65. לא מזמן גילו אצלה בבדיקה שגרתית סרטן של המעי הגס. הסרטן הספיק לפתח גם גרורות באזור הכבד.
עקב המצב החמור, הוכנסה לפני כשבועיים לניתוח דחוף לשם כריתת הגידול.
כעת ממתינה לכימותרפיה.
האונקולוג המטפל שוחח עמנו אתמול בעניין התרופות ולדבריו, בקו הראשון נהוג לתת תחילה תרופה ביולוגית בשם אבסטין או אווסטין (AVASTIN). לדבריו, במידה וטיפול זה ייכשל (הוא נשמע די פסימי לגבי הצלחת בקו הראשון), יש לבחון בקו השני תרופה חלופית השם ארביטוקס (ERBITUX), אבל תרופה זו מותנית בבדיקה גנטית (שכחתי לרשום את שם הבדיקה). בנוסף, הוא ציין תרופה חדשה נוספת בשם וקטיביקס (VECTIBIX) שגם היא אפשרית בקו השני.
הייתי מעוניין לעשות קצת סדר בכל הבלגן הזה.
האם ניתן להחליף בין סדר הקווים? מדוע לא לתת מראש את הארביטוקס, אם הוא די פסימי לגבי הקו הראשון עם האבסטין?
האם ניתן בכלל ליטול התרופה ביחד? לא קוקטייל שלהן, אלא באופן מדורג?
האם לא קיימת אפשרות לחזות מראש איזה טיפול כבר עדיף לה?
האם קופות החולים מסייעות בתקצוב התרופות שהזכרתי?
מדוע יש צורך בבדיקה גנטית? ככל שאני יודע אין לה במשפחה היסטוריה של המחלה.
ולשאלה לסיום, האם התרופות הללו באמת אמורות להציל את חייה, או שהן מסוג התרופות אשר נועדו להאריך את הסבל ותו לא.
אודה לקבלת תשובות אמיתיות, תהיינה כואבות אשר תהיינה.
תודה מקרב לב.
דימיטירי א.
Re: סרטן: דחוף!!!
נשלח על ידי ד"ר עינת שחם-שמואלי נכתב ב 01/09/2010אתחיל דווקא מהשאלה האחרונה - "האם התרופות הללו אמורות להציל את חייה, או שהן מסוג התרופות אשר נועדו להאריך את הסבל"
התרופות נועדו להאריך את חייה (לא להאריך את הסבל) אך לצערי הן לא יביאו לריפוי המחלה. יש ביכולתן לעצור את התקדמות המחלה או אפילו להביא לנסיגה של המחלה לפרק זמן מסויים, אך לא תמיד מושגת תגובה והקלה משמעותית. הסיכוי שהטיפול כן יביא לתגובה טובה הוא כ- 50% פלוס מינוס. אם הטיפולים עובדים ומועילים מוארכת ההישרדות, ומגיעה לממוצע של שנתיים (יש חולים ששורדים אף יותר בזכות הטיפולים!).
לגבי שאר השאלות, אני מקווה שזה יענה עליהן:
ניתן להחליף בין סדר הקווים, אך כרגע סל הבריאות מאפשר מתן אבסטין רק בקו ראשון ומתן ארביטוקס/וקטיביקס רק בקו שלישי ולאחר כישלון של טיפולים אחרים. זה נובע מעבודות ומחקרים אשר הראו שאבסטין יעיל בקו ראשון אך לא בקוים מתקדמים, ואילו ארביטוקס/וקטיביקס עובדים (כניראה) בכל קו. אין הוכחה חד-משמעית בנתיים שאבסטין פחות טוב מארביטוקס/וקטיביקס בקו ראשון. לחולים מסויימים יש מחלות אשר לא מאפשרות מתן אבסטין כלל (למשל יתר ל"ד משמעותי) ולכן יכולים לקבל ארביטוקס בקו ראשון.
לא נוטלים אבסטין ביחד עם ארביטוקס/וקטיביקס כי מחקרים הראו שזה לא יעיל ואפילו אולי מסוכן
אין דרך בטוחה לחזות איזה טיפול יעיל. אמצעי הניבוי היחיד שיש בידינו כרגע הוא אותה בדיקה גנטית שהזכרת: מדובר בבדיקת חלבון KRAS אותו הזכרתי רבות בפורום זה. מדובר בחלבון החשוב לפעילות התקינה של ארביטוקס/וקטיביקס, ולכן בודקים אותו לפני מתן תרופות אלו. אם בחלבון KRAS יש מוטציה אזי תרופות אלה לא יועילו (אך לצערי אם החלבון תקין אין זה מבטיח ב- 100% שהתרופות הללו יהיו יעילות...). כלומר יש לנו רק "אמצעי ניבוי שלילי" מי לא יגיב לטיפול. בכל אופן אין מדובר בבדיקה גנטית אשר מורה על הסיכון המשפחתי/גנטי לפתח סרטן מעי גס בחברי המשפחה, אלא בבדיקה גנטית של התאמת טיפול למחלה. בני משפחה מדרגה ראשונה של החולה (אחים, ילדים) אמורים לעבור בדיקות קולונוסקופיה החל מגיל 40.