סבתא שלי - אודה למענה
סבתא שלי - אודה למענה
נשלח על ידי בילי כרמל נכתב ב 23/06/2010
שלום רב ד"ר עינת שחם שמואלי,
הפנייה שלי היא בעניין סבתי שהיא בת 63 וחולה בסרטן המעי הגס. במשך ששת החודשים האחרונים היא לקחה אווסטין (Avastin או Bevacizumab) אולם התרופה לא עזרה לה וישנה החמרה נוספת במצבה שלא לדבר על התפשטות נרחבת של הגרורות הסרטניות בכבד. היא עברה בהצלחה בדיקת Kras בכדי לבחון אם כשירה לקבל ארביטוקס (Erbitux או Cetuximab). קראתי באינטרנט שמלבד ארביטוקס ישנה תרופה מקבילה לה בשם וקטיביקס (Vectibix או Panitumumab), אולם התרופה הזו לא הוצעה לה, אלא רק ארביטוקס.
ראשית, רציתי לדעת מה סיכויי ההצלחה של ארביטוקס לעומת וקטיביקס, בייחוד לאור העובדה שהטיפול הראשון לא צלח? כמו כן, מה הן תופעות הלוואי של כל טיפול? האם אפשר לבחור בוקטיביקס במקום ארביטוקס או שזו החלטה של הצוות הרפואי או הקופה בלבד? האם יש לעבור בדיקה גנטית גם עבור וקטיביקס או שמדובר באותה בדיקה של ארביטוקס?
כל מידע נוסף אודות הטיפולים הללו יתקבל בברכה, מכיוון שאנו מעוניינים שסבתא תקבל את הטיפול הטוב ביותר עבורה ללא שיקולים זרים.
תודה מראש על מענה ענייני.
בילי
Re: סבתא שלי - אודה למענה
נשלח על ידי ד"ר עינת שחם-שמואלי נכתב ב 23/06/2010ארסיטוקס ו-וקטיביקס הן למעשה תרופות "אחיות" כלומר יש להן מנגנון פעולה דומה, תופעות לוואי דומות מאוד, וגם בדיקת ה-KRAS תקפה לשתיהן.
בארץ ארביטוקס מאושרת לטיפול ביחד עם כימותרפיה ו-וקטיביקס ללא כימותרפיה (כך בנתיים קובע סל הבריאות הנוכחי).
התרופות לא הושוו עדיין זו מול זו ולכן אין בידי מידע מבוסס לגבי השאלה האם אחת מהן יעילה יותר מהשנייה. אני מניחה שיעילותן דומה.
תופעות הלוואי הן בד"כ קלות. תופעת הלוואי האופיינית ביותר העלולה להפריע לחולה היא פריחה בצורת אקנה (פצעונים ע"פ הפנים ואולי גם ע"פ חזה וגב). הפריחה יכולה לא להופיע כלל, או להופיע בדרגות שנות של חומרה (קלה עד קשה). מידת הפריחה בדרך-כלל קשורה לתגובה לטיפול, כלומר: לחולה שפיתח פריחה בדרגה קשה יש יותר סיכוי להגיב טוב לטיפול!!.
לארביטוקס עלולות להיות גם תופעות אלרגיות (סה"כ נדיר - פחות מ- 5% מהחולים) לוקטיביקס יש פחות אלרגיה.
שיעורי התגובה: הייתי מעריכה כי סיכוי של כ- 50-60% שהמחלה תעבור רגרסיה מסויימת או לפחות לא תתקדם לפרק זמן מסויים.