כיצד להתמודד עם הבשורה – "יש לך סרטן" - דוגמא עם השראה
אביחי קמחי

יליד  1963, נאבק בסרטן ריאות אלים עם גרורות למוח.כיום מבריא מהמחלה ופרסם ספר בשם רשימון סרטן, בו הוא מתאר את מאבקו במחלה. פרש מצה"ל בדרגת סא"ל. בוגר תואר ראשון בכלכלה ולוגיסטיקה ותואר שני במסלול מחקרי  במנהל ומדיניות ציבורית,  פעיל בהתנדבות בקרב חולים .

פורומים

יצירת קשר

באדיבות אביחי קמחי עודכן לאחרונה 18/09/2011 07:41
חזור ל - סרטן, לצאת מהארון.פורום תמיכה

נשלח על ידי אביחי קמחי נכתב ב 14/09/2011
ישנה בודאי יותר מדרך אחת להתמודד עם הבשורה הנוראה בה מודיעים לנו שחלינו בסרטן.
אביא כאן את הדרך בה בחר פרופסור בנצי קרש, מכיוון שהיא מבטאת היטב את תפיסתי התומכת בפתיחות מלאה כלפי המחלה, או כפי שאני נוהג לומר - "לצאת מהארון" ולא להחביא את הסרטן.
מה שטוב וראוי בעיני קרש, שהוא פרופסור לפסיכולוגיה יכול להוות דוגמא לכולנו.
קרש בן 39 חי בארצות הברית ופרסם מחקרים רבים בתחום הבטיחות הרפואית. לאחרונה (אוגוסט 2011) שלח מכתב לקרוביו וידידיו בו הוא מסביר את מצבו הרפואי. מדובר בצוהר לנפשו של אדם שהתבשר כי חלה במחלת סרטן, שהרופאים רואים אותה כחשוכת מרפא.
פרופסור יואל דונחין מבית החולים הדסה, התפעם מהמקרה והחליט לתרגם את מכתבו של קרש ולתת לו פרסום. להלן המכתב כפי שפרסם אותו דונחין.
לידידי ומשפחתי, הסרטן שלי חזר, ונאמר לי כי הוא חסר מרפא. אין איש שיכול לומר כמה זמן נותר לי, מכיוון שהתשובה קשורה לגורמים רבים מאוד, ובכלל זה לתגובה של גופי לטיפול חדש שבו התחלתי ב-22 באוגוסט.
כרגע אני חש ממש בטוב. אני עושה את עבודתי, עוסק בהליכה ספורטיבית, נהנה מכל רגע. מאז קיבלתי את הידיעה על מצב מחלתי לפני שבוע, הספקתי לצאת למסעדות בחברת ידידים, ביליתי עם משפחתי וכאמור - אני חש נורמאלי לחלוטין. אני מכיר אנשים שחיו שנים רבות לאחר שקיבלו בשורות קשות יותר והפתיעו את כל ידידיהם - אני גם מכיר בעובדה שרבים יותר לא היו בני מזל. הזמן יגלה לנו את הצפוי.
חשוב הוא לנצל את הזמן הזה ככל שניתן. אני עדיין לומד כיצד להתמודד עם הבעיה, בעזרת משפחתי וידידי הרבים, המאפשרים לי לעבור את תהליך הלמידה. אינני מכחיש, עברתי את שלב הכעס. מעולם לא שאלתי "מדוע זה קרה לי?" אני מצויד ברוח לחימה כדי להתמודד עם תוכניות הטיפול המותוות לי.
תשאלו: איך זה יכול להיות? הרי הסריקה המערכתית מלפני יותר מחודש הייתה תקינה. התשובה היא שמה שהיה נכון ביום הבדיקה אינו קיים יותר. ב-15 בחודש לא היה לי סרטן, ב-16 בחודש יש לי סרטן. תוצאות הבדיקה דומות למצב בשוק המניות.
מיד עם היוודע תוצאות הבדיקה החל הרופא המופלא שלי להתקשר לכל המומחים העוסקים בסרטן המעי. הוא ביקש עזרה ושאל אותם אם ידוע להם על ניסויים חדשניים שעשויים לעזור לפציינט שלו. מרבית התשובות הגיעו בתוך 72 שעות ואוששו את תחושתו שהוא נוקט את הטיפול המקובל - כימותרפיה. רופא אחד מטקסס טען שיש לו פרוטוקול ניסויי חדשני, אבל הוסיף שפרוטוקול זה אינו מתאים למצבי.
הרופא שלי מקיים קשר רצוף עם כל המומחים שהביעו את דעתם. אם גופי לא יגיב לטיפול שעליו המליץ לי, הוא יפנה אליהם שוב. אולי יקבל את הצעתו של החוקר מטקסס. אני בטוח שאתם תוהים, כיצד עלי להגיב לחדשות הללו? אין לי תשובה מספקת, אבל הרשו לי לעזור. אני יודע שאתם מצטערים. גם אני, כמובן.
אם אתם, ידידי, רוצים להביע את תחושותיכם - אני מקדם זאת בברכה. אם אינכם רוצים לבטא את מה שעל לבכם - אני מבין אתכם. אם תרצו להיפגש - נפלא. אם אתם שולחים לי מסרים או משוחחים עמי בטלפון, בבקשה עשו זאת בצורה הטבעית והנורמלית ביותר.
להזכירכם - אני חש בטוב כרגע. ברור לכולנו כי "השעון מתקתק", אבל בבקשה, התנהגו בצורה רגילה, ללא צורך להסתיר ממני את תחושתכם. אל תפחדו לומר את אשר על לבכם, אל תהססו לשאול שאלות על הטיפול והתוכניות. אני יכול לדבר על הנושאים הללו בחופשיות רבה. אל תהססו לבקש לצאת עמי להליכה בצוותא, ללכת למסעדה טובה. אם אני חש בטוב - אעשה זאת בשמחה רבה. אנחנו יודעים כי זה מצב מביך, אבל רק אנחנו יכולים להחליט אם זה מפריע לנו או לא. בואו נחליט שהמבוכה לא מפריעה לנו. אל תיפרדו ממני. כשיהיה צורך בכך ויבוא הרגע, אומר לכם.
הנה רשימה של מעשים או דברים שאני מבקש שלא ישוחחו עליהם בנוכחותי:
אל תשאלו אותי כמה זמן נותר לי.
אל תסבירו לי שנפגעתי בגלל איזה מסתורין אלוהי, שבשל מצב קוסמי מסוים אני חלק מתוכנית. אם אתם מאמינים בהשגחה עליונה וזה עוזר לכם - טוב.
אל תשכנעו אותי בחיים (הטובים) שלאחר המוות. אל תחשבו שאני מרגיש יותר טוב בשל כך שאני (אולי) חלק ממערכת.
אתם מתבקשים שלא לשמור בסוד את מצבי.
הידיעה על המצב איומה, אבל המוות אינו מיידי. לכן אני מבקש להמשיך לחיות כאדם רגיל. בשיחות עמי אני מבקש שלא להתרכז רק ב"מצב" שלי, אלא לדבר על כל נושא שהוא: משפחתכם, המחקר החדש שלכם ועוד. והעיקר, אל תגיבו מיידית עם קריאת המכתב - קראו, חשבו ואחר כך, אם תרצו, התקשרו.
זה יעזור לכם וגם לי.
בנצי
פרופסור דונחין מסכם כך את הדברים: כשמצב רפואי הוא חסר תקווה (לדברי הרופא), מן הראוי לנקוט גישה של פתיחות וגילוי לב. כך יכול החולה לשאוב עידוד רב. קרוביו וידידיו אינם מרחמים עליו ואינם מתרחקים ממנו.
אני תומך בגישה זאת וכך נהגתי בעצמי, כאשר קיבלתי את הבשורה על מחלתי. יודע אני שלא מעט הם האנשים המתקשים מאד לאמץ גישה זו של פתיחות. אולי סיפורו של קרש יאיר להם דרך אחרת, שאינה כרוכה בסגירות ובדידות, שהרי כפי שאני טוען זמן רב, מסרטן ניתן אולי להינצל אך מבדידות מתים לבטח.

Re: כיצד להתמודד עם הבשורה – "יש לך סרטן" - דוגמא עם השראה

נשלח על ידי אמיר לזימי מנהל המיזם נכתב ב 18/09/2011

ממש חזק . כל הכבוד על פתיחת הנושא בפורום... חברים אתם מוזמנים להעלות שאלות לאביחי